Cat de importanta este curatenia pentru sanatatea familiei?

Adrian

Curatenia locuintei nu este tocmai un subiect preferat de gospodine si de ceilalti locatari ai casei, dar este atat de necesara pentru mentinerea unui ambient curat si a unei sanatati de fier. Pentru ca acasa este locul in care oamenii se intorc pentru a se simti bine, pentru ca cel putin 8-10 ore zilnic oamenii si le petrec in confortul propriului camin, este necesara o curatenie temeinica pentru a tine sub control orice mic “atac” al microorganismelor care ar putea inrautati starea de sanatate a membrilor familiei.

Praful, acarienii, scamele, gunoaiele si mai ales gandacii sau micile insecte care se formeaza din cauza unei intretineri necorespunzatoare a curateniei in locuinta pot afecta in mod grav si iremediabil starea de sanatate a locatarilor.

De cele mai multe ori, insa, cum timpul liber este tot mai scurt si activitatile cotidiene tot mai solicitante, unii proprietari de locuinte isi neglijeaza aceste atributii si lasa chiar si zile sau saptamani la rand casa necuratata invocand lipsa timpului. Pentru ca intregul proces in sine de curatenie este unul obositor, aspiratoarele robot sunt menite sa usureze putin munca proprietarilor, acestea aspirand praful, mizeria si parul de animale chiar si cand nimeni nu este acasa.

importanta curateniei

Bunastarea si sanatatea membrilor familiei este data de curatenia locuintei

O casa curata este importanta pentru sanatatea si bunastarea intregii familii. La polul opus, o casa murdara este o casa plina de bacterii, virusi si in care sanatatea membrilor familiei mici si vulnerabili sau a persoanelor deja bolnave care sufera de o afectiune respiratorie si nu numai este pusa in pericol. Pentru a mentine o casa curata, nu este nevoie ca locatarii sa piarda cateva ore zilnic, cateva zeci de minute bune, ci sa investeasca in “sculele” potrivite.

Pentru inceput, ar fi necesara investitia intr-un aspirator robot bun, dar si in produse de curatare profesionale, nu doar simplul clor si detergent. De asemenea, membrii familiei care tin la sanatatea lor si au puterea sa faca acest lucru trebuie sa isi imparta atributiile si pot curata 2 zone ale casei la cateva zile, iar curatenia saptamanala se va face in familie. Pasii pentru o curatenie exemplara in casa, astfel incat niciunul din membrii familiei sa nu aiba de suferit sunt:

  • curatarea si adunarea gunoaielor, foarte importanta pentru ca in spatele gunoaielor se pot ascunde gandaci, microorganisme, iar, daca sunt lasate prea mult, atrag chiar si mici rozatoare care sunt un dezastru pentru sanatatea membrilor familiei;
  • stersul prafului cu produse profesionale si cu lavete de buna calitate pentru a elimina toti potentialii alergeni care pot determina aparitia astmului si a altor afectiuni respiratorii;
  • punerea in functiune si programarea zilnica a aspiratorului robot, preferabil cu functie de spalare, pentru ca aspirarea si spalarea sa fie zilnic asigurata, iar podelele sa fie curate, lipsite de mizerie si de par de animale de companie;
  • stergerea geamurilor si a obiectelor decorative din casa care pot strange o mare cantitate de praf si care pot afecta sanatatea membrilor familiei;
  • schimbarea asternuturilor cel putin o data pe saptamana pentru ca praful si acarienii, desi sunt microorganisme ce nu pot fi observate, vazute sau simtite de catre oameni, determina aparitia astmului, alergiilor si problemelor de respiratie. Salteaua si pernele, precum si canapeaua si fotoliile reprezinta locuri foarte bune in care se acumuleaza praf si acarieni. De aceea, se recomanda aspirarea umeda a acestor suprafete sau curatarea lor cu ajutorul unor profesionisti;
  • eliminarea parului de animale din casa, pe cat posibil, prin aspirare de pe podele si prin periere de pe alte suprafete, pentru ca acesta, contrar opiniilor iubitorilor de animale, se poate dovedi periculos, mai ales pentru bebelusi sau persoanele bolnave din familie. Parul de animale nu cauzeaza “ghem in stomac” asa cum gresit s-ar crede popular, este nevoie de o cantitate mare de par inghitita pentru a se intampla acest lucru. Cu toate acestea, parul de animale poate provoca alergii, poate determina scaderea sistemului imunitar si poate produce chistul hidatic, in cele mai grave cazuri, localizat in plamani sau in ficat.

importanta curateniei 2

Beneficiile curateniei in casa pentru sanatate

In contextul pandemiei cu virusul Covid 19, igiena personala, cat si cea din locuinta a devenit un subiect important de discutie, iar acest lucru este cat se poate de pozitiv. Astfel, oamenii inteleg mult mai bine importanta curatarii suprafetelor, a dezinfectarii acestora, importanta achizitionarii unor aspiratoare robot care pot elimina mizeria si chiar spala podelele. Desi pare greu de crezut, curatenia in casa are un impact direct asupra starii de sanatate a oamenilor. Un camin curat si igienizat ii ajuta pe cei care locuiesc in el sa fie mai linistiti, mai organizati, sa se concenteze asupra activitatilor zilnice, sa aiba o stare de sanatate si mentala mai buna.

Practic, curatenia in locuinta efectuata zilnic, saptamanal, dar si o curatenie generala in profunzime, efectuata lunar, are urmatoarele beneficii:

  • eliminarea posibilitatii de a suferi de alergii. Praful din casa, parul de animale si mizeria provoaca alergii si conduc la aparitia microbilor, bacteriilor si virusilor;
  • eliminarea posibilitatii de imbolnavire a bebelusilor, bolnavilor sau a persoanelor cu un sistem imunitar scazut;
  • o casa curata si foarte ordonata este mult mai primitoare si mai atragatoare;
  • o casa curata nu se obtine dupa ore intregi de munca, ci cu ajutorul unor dispozitive inteligente folosite zilnic;
  • eliminarea sentimentelor depresive, cauzate de multe ori de vederea unor gramezi de praf si a lucrurilor nearanjate.

Cum sa faci curatenie eficient in fiecare zi?

Pentru a face curatenie in mod eficient in fiecare zi, fara a pierde prea mult timp, fara a depune prea mult efort in acest sens, se recomanda urmatoarele activitati zilnice:

  • aranjarea patului in fiecare dimineata;
  • curatarea imediat dupa pregatirea unui fel de mancare;
  • punerea in functiune si programarea aspiratorului robot zilnic;
  • strangerea hainelor murdare sau folosite si introducerea lor in masina de spalat;
  • stergerea chiuvetelor si toaletei ori de cate ori este necesar;
  • aruncarea gunoiului zilnic;
  • folosirea detergentilor dezinfectanti pentru diferite suprafete.

Un comentariu la „Cat de importanta este curatenia pentru sanatatea familiei?”

Lasă un comentariu