Cum navighează aspiratoarele robot?

Dacă ați văzut vreodată un aspirator robot în acțiune, probabil vă întrebați cum navighează aspiratoarele robot prin casă fără să se lovească de obstacole.

Deși tehnologia variază în funcție de producător, un aspirator robot utilizează o combinație de senzori și software de cartografiere pentru a crea o hartă virtuală a mediului înconjurător.

Această hartă ajută aspiratorul să își determine locația și să își planifice traseele, astfel încât să poată curăța fiecare centimetru din podeaua dumneavoastră. Unele modele mai noi au chiar capacitatea de a evita scările și alte obstacole.

Deci, cum funcționează toate acestea? Continuați să citiți pentru a afla!

Tipuri de navigație folosite de aspiratoarele robot

Există patru tipuri principale de tehnologie pe care aspiratoarele le folosesc pentru a cartografia o casă.

Tipuri de navigație folosite de aspiratoarele robot

Navigație cu cameră

Cartografierea bazată pe cameră este o tehnologie care utilizează o cameră digitală pentru a face fotografii ale reperelor din jurul unei case, în vederea creării unei hărți.

Deși această tehnologie este, de obicei, destul de precisă, ea are limitele sale – mai exact, nu funcționează bine în condiții de iluminare slabă sau de întuneric. Cu toate acestea, unii producători încep să adauge o sursă de lumină la unele dintre dispozitive pentru a atenua această problemă.

În general, cartografierea bazată pe cameră este un instrument util care poate fi utilizat pentru a crea o hartă detaliată a unei zone, deși nu este lipsită de defecte.

Navigație cu cameră

Navigație LIDAR

Tehnologia LIDAR este cea mai precisă la cartografiere și are o navigare precisă în comparație cu celelalte.

Lidar este un laser invizibil care se rotește și care detectează informații. Acesta colectează date privind dimensiunea camerei și obstacolele, cum ar fi picioarele mobilei, curățând-o sistematic într-un mod inteligent în loc să o facă la întâmplare. Acest lucru face ca aspiratoarele cu navigație LIDAR să evite mai ușor obstacolele și să curețe o casă temeinic și rapid.

Sistemul LIDAR poate construi o hartă a casei dvs. pe măsură ce curăță, astfel încât, dacă doriți să vă concentrați asupra unei anumite zone sau camere, puteți spune aspiratorului unde să meargă.

Pe scurt, tehnologia LIDAR este mai precisă și mai eficientă decât alte tipuri de cartografiere, ceea ce o face cea mai bună alegere pentru aspiratoare.

Navigație LIDAR

Navigație giroscopică

În timp ce multe aspiratoare robotizate se bazează pe lidar sau camere pentru a vă cartografia casa, unele modele folosesc în schimb un giroscop și un accelerometru. Acești senzori permit aspiratorului să calculeze distanța și direcția obiectelor din jurul casei, pe care le poate folosi pentru a crea o hartă a locuinței dvs.

Această metodă de cartografiere este mai accesibilă decât cartografierea bazată pe lidar sau pe camere, dar are și unele dezavantaje. Și anume, hărțile create de aspiratoarele bazate pe giroscop sunt mai puțin precise decât cele create prin alte metode și, de asemenea, aceste aspiratoare nu navighează la fel de bine ca modelele care folosesc lidar sau camere.

Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unei opțiuni cu buget redus, un aspirator bazat pe giroscop poate fi o alegere bună.

Navigație giroscopică

Aspiratorul robot are nevoie de un sistem de cartografiere avansat?

Dacă vă gândiți să achiziționați un aspirator robot, este posibil să vă întrebați dacă funcția de cartografiere este cu adevărat necesară. La urma urmei, multe aspiratoare tradiționale nu oferă această caracteristică și par să funcționeze foarte bine. Cu toate acestea, există mai multe beneficii în alegerea unui aspirator robot cu funcții de cartografiere.

Poate că cel mai evident beneficiu este că aspiratorul va putea crea un model de curățare mai eficient. Fără cartografiere, multe aspiratoare robot se deplasează pur și simplu la întâmplare prin cameră, ceea ce poate duce la zone ratate sau la zone care sunt curățate de mai multe ori.

sistem de cartografiere avansat

Cu o hartă a locuinței dvs., aspiratorul poate trasa cel mai eficient traseu și se poate asigura că fiecare zonă este curățată temeinic.

Unii roboți cu navigație LIDAR oferă capacitatea de a crea bariere virtuale. Acest lucru poate fi deosebit de util în cazul în care aveți o zonă din casă în care nu doriți ca aspiratorul să intre, cum ar fi camera de joacă a unui copil sau să evite locul animalului de companie mai ales dacă acesta se adaptează mai greu cu aspiratorul robot. Creând o barieră virtuală în jurul acestei zone, puteți fi siguri că aspiratorul o va evita complet.

În concluzie, cartografierea poate să nu pară o necesitate, dar poate oferi de fapt o serie de beneficii semnificative.

Un aspirator robot poate cartografia două etaje

Cele mai multe aspiratoare robot de pe piață sunt capabile să cartografieze și să curețe doar un etaj al unei case.

Cu toate acestea, există câteva modele care sunt capabile să se ocupe de două etaje.

Un aspirator robot poate cartografia două etaje

Aceste modele au, în general, caracteristici specifice care le permit să realizeze acest lucru, cum ar fi un senzor suplimentar care ajută aspiratorul să evite scările. Majoritatea aspiratoarelor robot pentru două etaje au un coș de gunoi mai mare decât modelele pentru un singur etaj, ceea ce este necesar pentru a se adapta la cantitatea mai mare de murdărie și resturi pe care le vor întâlni.

În timp ce aspiratoarele robot pentru două etaje sunt mai scumpe decât cele pentru un singur etaj, acestea pot fi cu adevărat de ajutor pentru proprietarii de locuințe ocupate care au nevoie de un ajutor suplimentar pentru a-și păstra casa curată.

Senzori folosiți la aspiratoarele robot

Tipul de senzori utilizați în aspiratoare robot depinde de producător. Dar, de obicei, informațiile în timp real de la senzori vor declanșa acțiuni preprogramate în robot, cum ar fi evitarea obstacolelor și luarea de decizii pe cont propriu.

Aspiratoarele robot sunt proiectate pentru a fi cât mai mici posibil, astfel încât să poată ajunge în fiecare colțișor. Ele folosesc senzori pentru a le ghida prin locurile în care nu pot ajunge sau în care se lovesc din greșeală.

Senzori folosiți la aspiratoarele robot

Senzori pentru perete

Senzorii de perete sunt o parte importantă a aspiratoarelor robot. Aceștia folosesc lumina infraroșie pentru a detecta pereții unei încăperi, ceea ce permite aspiratorului să curețe de-a lungul laturilor încăperii și să evite obstacolele.

La unele dispozitive, senzorii de perete ajută, de asemenea, la determinarea celei mai eficiente căi de curățare a unei încăperi. Acest lucru poate fi deosebit de util în cazul camerelor mai mari sau al locuințelor cu mai multe camere.

De exemplu, dacă o ușă este deschisă, aspiratorul poate curăța noua încăpere fără a fi nevoit să revină asupra pașilor săi.

Senzorii de perete sunt astfel o parte esențială a multor aspiratoare robot și contribuie la îmbunătățirea performanțelor acestora.

Senzori pentru obstacole

Senzorii de obstacole sunt o caracteristică importantă a aspiratoarelor robot, deoarece ajută aspiratorul să evite deteriorarea mobilierului sau să lase murdărie în urmă.

Atunci când aspiratorul se lovește de un obiect, senzorul se declanșează și aspiratorul își schimbă direcția. Acest lucru ajută la asigurarea faptului că aspiratorul nu ratează nicio zonă și că murdăria este îndepărtată eficient.

Mulți producători își programează roboții lor să urmeze rute diferite pentru a ajunge la obstacol, astfel încât să poată trece prin obiecte moi, cum ar fi perdelele. Acest lucru ajută la evitarea oricăror daune potențiale și asigură că aspiratorul curăță bine.

Senzorii de obstacol sunt o parte crucială a oricărui aspirator robot și ajută la asigurarea că locuința dvs. este curată și fără murdărie.

Senzori pentru treptele scărilor

Una dintre cele mai importante caracteristici de siguranță ale aspiratoarelor robotizate este includerea unor senzori de scări. Acești senzori ajută la prevenirea căderii accidentale a aspiratorului pe scări sau a blocării acestuia în zonele cu schimbări de nivel ale podelei.

Senzorii funcționează prin emiterea de semnale în infraroșu care măsoară distanța până la podea. Dacă semnalul este recepționat imediat, aspiratorul știe că se află pe o suprafață plană. Cu toate acestea, dacă semnalul întârzie să se întoarcă, aspiratorul știe că există o schimbare de nivel a podelei și va iniția un protocol preprogramat pentru a-și schimba traiectoria.

Prin urmare, senzorii de scări sunt o caracteristică esențială pentru a menține aspiratoarele robotizate în siguranță și pentru a se asigura că acestea funcționează corect.

Senzori pentru calcularea distanței

Senzorii de roți sunt o parte importantă a multor roboți, ajutându-i să calculeze distanța parcursă. Acești senzori funcționează prin măsurarea rotației roților robotului. Cunoscând circumferința roții, robotul poate calcula apoi distanța parcursă.

Aceste informații sunt esențiale pentru a se asigura că robotul a curățat temeinic toate suprafețele unei încăperi și că nu a omis niciun punct.

Prin urmare, senzorii de roți sunt o parte esențială a multor aspiratoare robot.

Concluzie

Sperăm că acest articol v-a oferit o mai bună înțelegere a modului în care roboții aspiratori navighează în mediul înconjurător.

Acum că știți mai multe despre cum funcționează, poate sunteți curioși să încercați unul pentru dumneavoastră! Dacă da, nu uitați să consultați selecția noastră cu cele mai bune aspiratoare robot și vedeți care este cel mai potrivit pentru casa dvs.

Lasă un comentariu