Cum știe un aspirator robot când să se oprească?

Adrian

Ați experimentat confortul unui aspirator robot? Roomba, Roborock și Rowenta sunt doar câteva dintre aspiratoarele care se plimbă singure prin casele noastre.

Dar cum funcționează exact această tehnologie? Cum știe un aspirator robot când să se oprească și să se deplaseze în jurul obstacolelor sau unde să meargă în continuare după ce a terminat o zonă?

În paragrafele ce urmează vom explora aceste aspecte.

Cum știe un aspirator robot când să se oprească?

Nu se poate nega faptul că aspiratoarele robot sunt un instrument excelent pentru a vă menține casa curată. Dar cum știu ei când curățenia este gata?

Există două metode principale de navigare prin care aspiratoarele robot determină când să se oprească din curățenie. Să aruncăm o privire asupra acestor metode și să discutăm despre modul în care acestea vă ajută aspiratorul robot să vă păstreze casa curată și curată

Aspiratoarele robot care folosesc navigația prin cartografiere

Aspiratoarele robot cu tehnologie de cartografiere creează o hartă internă a casei dvs. în timp ce curăță. Aceste aspiratoare robot folosesc senzori și algoritmi pentru a detecta dispunerea fiecărei încăperi, ceea ce le permite să navigheze mai eficient în jurul mobilierului și al obstacolelor din calea lor.

Odată ce procesul de cartografiere a fost finalizat, aspiratorul se va deplasa metodic din cameră în cameră până când va curăța fiecare centimetru din casa dvs., apoi se va opri singur după ce toate sarcinile sale au fost îndeplinite.

Aspiratoarele robot care folosesc navigația prin cartografiere

Aspiratoarele robot care folosesc navigația aleatorie

Dacă dețineți un model mai ieftin cu capacități de cartografiere, există șanse ca aspiratorul dvs. robot să folosească în schimb o navigare aleatorie.

După cum v-ați putea aștepta după nume, acest tip de navigare funcționează prin trasee aleatorii în jurul camerei până când întâlnește un obstacol sau un perete.

În general, modelele mai ieftine tind să utilizeze navigația aleatorie decât tehnologia de cartografiere. Desigur, chiar dacă aveți unul dintre aceste modele, puteți configura pereți virtuali care să ghideze robotul într-o anumită direcție, astfel încât să nu rateze niciun punct în timpul curățeniei.

Acestea fiind spuse, deoarece aceste modele nu știu de fapt când au terminat de curățat, ele pur și simplu se opresc singure după ce rămân fără baterie după o anumită perioadă de timp.

Aspiratoarele robot care folosesc navigația aleatorie

Aspiratoarele robot cu tehnologie de cartografiere sunt mai bune

Acum că știți cum determină aspiratoarele robot când și-au terminat treaba – fie prin cartografiere, fie prin trasee aleatorii – puteți lua o decizie informată cu privire la ce tip de aspirator este potrivit pentru dumneavoastră și pentru casa dumneavoastră.

Dacă bugetul nu este o problemă, optați pentru un model cu capabilități de cartografiere; totuși, dacă costul este o preocupare, atunci alegerea unuia cu curățare aleatorie ar trebui să fie suficientă!

Indiferent de stilul pe care îl alegeți, totuși, puteți sta liniștit știind că aspiratorul dumneavoastră robot se va ocupa de toată munca grea în locul dumneavoastră, fără a avea nevoie de ajutor din partea dumneavoastră!

Când se mai opresc aspiratoarele robot din curățat?

Pe lângă situația de mai sus, aspiratoarele robot se mai opresc din aspirat în următoarele situații:

Coșul de gunoi este plin

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care un aspirator robot își oprește ciclul este atunci când coșul de gunoi este plin. Fiecare robot are o capacitate stabilită și, odată ce această capacitate este atinsă, va opri automat ciclul de curățare curent și va naviga înapoi la o bază de golire automată (dacă este disponibilă) pentru a-și goli recipientul. Odată golit, se va întoarce și va continua să curețe până când fie a terminat.

Coșul de gunoi este plin

Baterie descărcată

Roboții sunt dotați cu senzori care pot detecta nivelul scăzut al bateriei. De obicei, atunci când nivelul bateriei ajunge la 20% sau mai puțin, robotul poate sesiza acest lucru și navighează rapid înapoi la stația de încărcare pentru a se reîncărca înainte de a-și continua ciclul de curățare.

Baterie descărcată

Când trebuie să încarci bateria aspiratorului robot?

Cele mai multe aspiratoare robot vin cu o bază de încărcare unde se pot andoca și reîncărca automat. Acest lucru înseamnă că, atâta timp cât păstrați stația de bază în același loc și nu o mutați prea mult, aspiratorul robot ar trebui să găsească drumul înapoi acasă fără a avea nevoie de ajutor din partea dvs.

Dar dacă aveți un aspirator robot care nu are o bază de încărcare sau pur și simplu o ratează din când în când, atunci trebuie să reîncărcați aspiratorul robot după fiecare utilizare.

Cât timp ar trebui să vă încărcați aspiratorul robot depinde de model, dar, de obicei, este vorba de aproximativ 3 până la 4 ore.

Sfaturi de încărcare pentru o performanță optimă

Pentru ca aspiratorul tău robot să funcționeze cât mai bine și să îți curețe casa în mod eficient, trebuie să îl încarci corect și constant.

Iată câteva sfaturi pentru a vă asigura o performanță optimă atunci când vă încărcați aspiratorul robot:

  • Întotdeauna conectați încărcătorul direct la o priză, în loc să folosiți un prelungitor
  • zona în care încărcați trebuie să fie lipsită de praf și resturi
  • Curățați senzorii de pe partea inferioară a aspiratorului robot înainte de fiecare utilizare
  • Nu ridicați și nu mișcați aspiratorul robot în timp ce se încarcă

Ce se întâmplă dacă întrerupi manual ciclul unui aspirator robot?

Dacă ați deținut vreodată un aspirator robot, probabil că v-ați întrebat dacă acesta va deveni confuz sau dezorientat dacă îl mutați în timp ce se află în mijlocul curățeniei.

Fiți sigur că aspiratorul dvs. robot se poate descurca să fie mutat în mijlocul ciclului – dar sunt câteva lucruri de care trebuie să țineți cont.

Cum funcționează aspiratoarele robot

Aspiratoarele robot folosesc mai mulți senzori și sisteme de navigație pentru a determina locația lor și aspectul camerei în care se află. De obicei, acest lucru implică cartografierea zonei, iar unele modele folosesc senzori vizuali, cum ar fi camerele de luat vederi, pentru a crea o imagine care arată ca o hartă a camerei. Acest lucru le permite să știe unde au fost deja și ce zone mai trebuie curățate.

Mai mult decât atât, robotul aspirator folosește senzori pentru a detecta obstacole precum mobilierul și pereții, astfel încât să nu se blocheze sau să se lovească de ceva în timp ce se deplasează. Aceștia folosesc o combinație de giroscoape și alte instrumente de navigație care le oferă informații despre poziția lor actuală în raport cu locul de unde au pornit. Acest lucru îi ajută să știe când au ajuns la docul de încărcare, astfel încât să se poată întoarce acasă atunci când bateria începe să se descarce

Întreruperea aspiratorului robot în timpul curățării

Atunci când întrerupeți aspiratorul robot în timp ce este încă în mijlocul curățeniei, acesta nu va deveni confuz, deoarece va continua să își folosească senzorii și sistemul de navigație pentru a-și aminti unde se afla înainte de a fi mutat și ce părți ale camerei mai trebuie curățate.

Dar dacă modelul dvs. nu are funcții avansate de cartografiere, atunci ar putea fi dificil pentru acesta să termine curățarea în mod corespunzător după ce a fost mutat, deoarece traseul său este întrerupt.

Cu toate acestea, cu excepția cazului în care modelul dvs. este unul dintre cele de bază cu caracteristici limitate, aspiratorul robot ar trebui să își poată termina treaba fără probleme chiar și după ce a fost mutat în mijlocul ciclului de curățare.

Lasă un comentariu